Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Πώς να καθαρίσετε τα αυτιά σας από την κυψελίδα


Η κυψελίδα, ή αλλιώς "κερί των αυτιών", είναι η ουσία που συσσωρεύεται στο εσωτερικό του αυτιού και το προστατεύει από βακτήρια και άλλους εξωτερικούς παράγοντες, ενώ παράλληλα λειτουργεί και ως λιπαντικό μέσο για το ακουστικό κανάλι.

Ωστόσο, η περίσσεια συσσώρευσή του, βαθιά στο εσωτερικό του αυτιού, μπορεί να προκαλέσει δυσφορία, ερεθισμό, ζάλη, κνησμό (φαγούρα) και ακόμη και ωτίτιδα και μερική απώλεια ακοής.
Το κερί στο αυτί μπορεί να καθαριστεί εύκολα στο σπίτι, εφαρμόζοντας μερικές φυσικές θεραπείες. Πρέπει να είστε πάντοτε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν καθαρίζετε τα αυτιά σας, επειδή είναι ευαίσθητα και είναι πολύ εύκολο να τα πληγώσετε σοβαρά και να έχετε μόνιμο πρόβλημα. Για αυτόν το λόγο είναι καλό να μην χρησιμοποιείτε μπατονέτες.
Δείτε μερικούς απλούς τρόπους για να αφαιρέσετε την περιττή κυψελίδα από τα αυτιά σας:
Αλατούχο διάλυμα
Ανακατέψτε 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε περίπου μισό φλιτζάνι ζεστό νερό μέχρι να διαλυθεί εντελώς. Στη συνέχεια βουτήξτε στο διάλυμα ένα κομμάτι βαμβάκι και πιέστε το ώστε να στάξουν μερικές σταγόνες μέσα στο αυτί σας. Κρατήστε το κεφάλι σας με ελαφρά κλίση προς τα πάνω. Μείνετε σε αυτή τη θέση για αρκετά δευτερόλεπτα, ώστε το διάλυμα να φτάσει στο βάθος του ακουστικού καναλιού. Τώρα, γείρετε το κεφάλι σας προς την αντίθετη κατεύθυνση, ώστε να στραγγίξετε το διάλυμα από το αυτί σας. Κάντε το ίδιο και με το άλλο αυτί.
Υπεροξείδιο του υδρογόνου (οξιζενέ)
Αναμείξτε ίσα μέρη υπεροξειδίου του υδρογόνου και νερού. Βεβαιωθείτε ότι το υπεροξείδιο του υδρογόνου, δεν είναι πάνω από 3%, αλλιώς, μπορεί να είναι επιβλαβές. Ρίξτε λίγες σταγόνες από αυτό το διάλυμα στο αυτί σας γέρνοντας το κεφάλι σας στο πλάι. Μείνετε σε αυτή τη θέση για λίγη ώρα και στη συνέχεια γείρετε το κεφάλι σας προς την αντίθετη πλευρά και αφήστε το διάλυμα να στραγγίξει.
Baby Oil / γλυκερίνη
Μπορείτε να μαλακώσετε την κυψελίδα στο αυτί βάζοντας λίγες σταγόνες baby oil με τη βοήθεια ενός σταγονόμετρου. Αφήστε το λάδι να δράσει για λίγη ώρα, τοποθετώντας ένα κομμάτι βαμβάκι στο άνοιγμα του αυτιού. Αυτό εμποδίζει το λάδι να στάζει προτού φθάσει στο κερί του αυτιού. Βγάλτε το βαμβάκι και γείρετε το κεφάλι σας από την άλλη πλευρά για να στραγγίξει το επιπλέον λάδι από το αυτί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: